Varázsolj világos lépcsőházat, folyosót polikarbonáttal

színes energiahatékony polikarbonát falpanel

Polikarbonát falpanel rendszer felhasználása lépcsőházakban

Mai világunkban sok lépcsőházban gondot jelent a bevilágítók felújítása vagy cseréje.

A legtöbb esetben ez a teher a közös képviselőkre, illetve a lakókra hárul. Beépített anyagként eddig leggyakrabban üveget használtak. Azon belül is általában az úgynevezett kopolit üveggel találkozhatunk, amit régebben előszeretettel alkalmaztak ipari bevilágítóként, illetve a már említett lépcsőházi üvegként. Mivel Magyarországon gyártották, így adott volt e termék széles körű felhasználása. Azonban a használat során és az évek múlásával a kopolit üvegek elöregedtek, megrepedeztek. Ennek oka, hogy a régi acélszerkezet elkorrodált, illetve az üvegek közti tömítőanyagok megkeményedtek vagy kiestek. A merev keretszerkezet és tömítőanyagok miatt az üvegek megfeszültek és a hőtágulás hatására megrepedeztek, drasztikusabb esetben kiestek.

energiahatékony polikarbonát falpanel

Ezen problémák orvoslására külföldön kifejlesztették az úgynevezett polikarbonát falpanel rendszert.

A termékkör egy egységet jelent, ami egy modern polikarbonát termékcsaládból és kiegészítő elemeiből áll. A polikarbonát lemezek 40 mm-es anyagból készülnek, amelyek vastagabbak a hagyományos beépítésekkor használt anyagoknál (10, 16 vagy 25 mm). Ennek fő oka, hogy a polikarbonát falpanel rendszer kevesebb tartószerkezet mellett, több terhelést is kibírjon az általános társaihoz képest. A lemezek belseje egy úgynevezett rücskös, porózus réteggel van ellátva, aminek nagy előnye az üvegházhatás csökkentése.
Ezt a technikát alkalmazzák modern csarnokokban vagy nagy bevilágító felületű hangárakban is.
A falpanel rendszer egyik fontos eleme a keretprofil, melyből a gyártó és forgalmazó az igényekhez mérten több alternatívát is kínál.
Ezek között megtalálható a:
- standard alsó profilon kívül
- több fajta párkányos változat, illetve
- a könnyebb szerelhetőség érdekében a szétszedhető keretprofil is.

Az új elvárásoknak megfelelően a keretrendszerek külső és belső gumitömítéssel vannak ellátva és minden profilhoz külön profilösszekötő lett kifejlesztve.
A modern keretprofil 99 %-ban felhasználható a régi, standard fém keretekbe, így a legtöbb esetben a 40 mm-es polikarbonát falpanel rendszer beépítése nem jár a régi szerkezetek bontásával.

Ennek nagy előnye a költséghatékonyság, hiszen nem szükséges a lépcsőházat sem belülről, sem pedig kívülről javítgatni vagy újrafesteni.

A polikarbonát lemezek 50 cm szélesek. Kuplungszerkezetesek (nútféder), így a táblák sorolásánál nincsenek plusz profilok, a bevilágító felület egy homogén egységet képez.

Keretprofil csak körben található, melynek előnye az egységes fény megteremtése.

A lemezek belsejénél már említett porózus réteg szórt fényt képző hatása révén a lépcsők alatt elenyésző lesz az árnyékképződés a hagyományos üvegekkel szemben. A régi kopolit elemek hőszigetelő tényezője kb. 3-4 W/m²K volt, ezzel szemben a 40 mm-es polikarbonát falpanel lemez U értéke már akár az 1 W/m²K értéket is megközelítheti, ami a mai modern lakóházakban is előírt többrétegű, gázos üvegek értékének felel meg.

A polikarbonát rendszer további előnye még a rugalmassága, ezért is terjedt el a polikarbonát lemezeknél „A törhetetlen üveg” becenév. A lemezek súlya m²-ként csak kb. 4 kilogramm az akár kb. 10 – 20 kg/m²-es üveggel szemben, így a régi épületek alapját nagymértékben tehermentesíteni tudjuk a bevilágító felület modernizálásával.

Amennyiben a kibontott részeknél nyitható felületre is igény van, úgy a falpanel rendszerben megtalálható több ablaktípus között is kedvünk szerint válogathatunk.

A 40 mm-es polikarbonát rendszer további előnye, hogy nemcsak kopolit üveg kiváltásánál alkalmazható, hanem a hagyományos egy vagy több rétegű üveg vagy a még régebbi drótüveg cseréjére is használható.





Cikkben előforduló termékek

polikarbonát panel

polikarbonát panel

Polymetall
Ár egyedi ajánlat alapján / m2



Részletek

  • Légkamrás polikarbonát

    Üregkamrás vagy más néven légkamrás, UV álló, tartós, könnyen megmunkálható polikarbonát lemez, melyet teraszok, előtetők, télikertek fedéséhez, oldalbevilágítók kialakításához, régi kopolit üveg kiváltásához ajánlunk. Raktárkészletünkről széles méretválasztékkal várjuk Önöket víztiszta, opál és bronz színekkel.További színek egyedi rendelés alapján elérhetők.

    Tovább »

  • Tömör polikarbonát lemez

    Tiszta, átlátszó, üvegszerű anyag, mely 200x nagyobb ütésállóságot biztosít, mint az üveg, miközben súlya mindössze a fele az üvegnek.  Ez az UV védelemmel ellátott, nehezen törhető, hidegen hajlítható anyag sokoldalúan alkalmazható kültéren, felülvilágítónak, medence téliesítéshez, belsőépítészeti és reklámipari felhasználásra, illetve olyan helyen, ahol biztonsági üveg alternatívákat keresnek, pl. munkagép védelem.

    Tovább »

  • Polikarbonát trapézlemez

    Hullámosított polikarbonát lemezeinket elsősorban tető-felső bevilágítónak vagy függőleges oldalbevilágítók kialakításához ajánljuk. Erős ütésállóság, magas optikai tisztaság és kiváló fényáteresztés kominációja jellemzi, ezért ajánljuk ipari, mezőgazdasági, kertészeti, szabadidős alkalmazásokhoz. Kreatív belsőépítészeti megoldások és a manapság oly népszerű DIY kivitelezések esetén felhasználási területei kifogyhatatlanok !

    Tovább »

Hasznos cikkek

2021.11.30
PROJEKT- INFORMÁCIÓK GINOP_PLUSZ-1.2.1-21-2021-04519

 
Schnaider Polymetall Kft. modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztési pályázata

BŐVEBBEN

2020.09.23
Projektinformációk


PROJEKTINFORMÁCIÓK

VEKOP-1.2.6-20-2020-00443

BŐVEBBEN

2020.06.05
Tekercses takaróprofilok


Nyílászáróbeépítésen a sor, de nem tudja mit kezdjen a szerkezet körül látszódó hibákkal, hézaggal? A megoldás nem más, mint a takaróprofil. 

BŐVEBBEN