Kopolit üveg cseréje a Nitrogénműveknél


A Schnaider Polymetall Kft által forgalmazott polikarbonát panel felhasználásával elkészült a Nitrogénművek pétfürdői zsákoló üzemének kopolit üveg cseréje, új oldalbevilágító felületének kialakítása, mely Magyarország legnagyobb polikarbonát panel felülete lett.

  • északi, déli, nyugati homlokzat felülete: 4500 mkopolit csere
  • legnagyobb magasság: 26,5 m
  • legnagyobb szélesség: 68,5 m 
Nitrogénművek 40 mm falpanel

Méretezési, beépítési követelmények, elvárások, tervezési, beépítési szempontok:

Az utóbbi időben előforduló szélsőséges időjárási viszontagságokra is tervezni kellet a fogadószerkezet kiosztását és a rögzítési sűrűséget.
Nagyon fontos, hogy az épület sarkain, szélein lényegesen nagyobb szélterheléssel kell számolni.
Ilyen magas épület esetén 35,8 m/s szélsebességnél 1,6 kN/m² megoszló terhelés lép fel. Ez azt jelenti, hogy a széleken sűríteni kell a rögzítést, hátsó megtámasztást, a gyártók által megadott méretezési szempontok szerint.

Nitrogénművek 40 mm falpanel

Az épület kora és statikája miatt csak könnyűszerkezetes homlokzatburkolás jöhetett szóba.
A 40 mm vastag üregkamrás polikarbonát falpanel 4,3 kg/m² súllyal rendelkezik, nem terheli meg az épület tartószerkezeteit, csak az időjárás okozta terhelésekkel kell számolni.

Vegyi üzem lévén, a vegyi anyagok és gőzeinek kitett terhelést is bírnia kell a beépített burkolatnak. A polikarbonát lemezek vegyi anyagokkal szembeni ellenállása kimagasló.
A tartó-, fogadó acélszerkezeteket speciális korrózió védelemmel kellet ellátni.

A fényáteresztő homlokzatburkolat előnye, hogy a nagy felületű belső terek megvilágítása természetes fénnyel, sokkal energiatakarékosabb, mint a mesterséges világítás.

Nitrogénművek 40 mm falpanel

Az építési anyagokra vonatkozó előírásokat is szem előtt kellett tartani, fokozottan a tűzvédelmi besorolásra, mely a polikarbonát esetében B-s1-d0.. azaz nehezen éghető, nem égve csepegő.

Az épületenergetikai elvárások is szerepet játszottak az anyag kiválasztásában.
A tíz falú üregkamrás polikarbonát falpanel U értéke 0,99 W/m²K.

Végül, nem elhanyagolható szempont a könnyű szerelhetőség, mely a homlokzat felújítás és a kopolit kiváltás átfutási idejét jelentősen csökkentette. Az alpintechnikával végzett kivitelezés határidőre elkészült, a szerelési munkákra nem kedvező időjárási viszontagságok ellenére is.

Nitrogénművek 40 mm falpanel

 

Légkamrás polikarbonát

Üregkamrás vagy más néven légkamrás, UV álló, tartós, könnyen megmunkálható polikarbonát lemez, melyet teraszok, előtetők, télikertek fedéséhez, oldalbevilágítók kialakításához, régi kopolit üveg kiváltásához ajánlunk. Raktárkészletünkről széles méretválasztékkal várjuk Önöket víztiszta, opál és bronz színekkel.További színek egyedi rendelés alapján elérhetők.

Tovább »

Tömör polikarbonát lemez

Tiszta, átlátszó, üvegszerű anyag, mely 200x nagyobb ütésállóságot biztosít, mint az üveg, miközben súlya mindössze a fele az üvegnek.  Ez az UV védelemmel ellátott, nehezen törhető, hidegen hajlítható anyag sokoldalúan alkalmazható kültéren, felülvilágítónak, medence téliesítéshez, belsőépítészeti és reklámipari felhasználásra, illetve olyan helyen, ahol biztonsági üveg alternatívákat keresnek, pl. munkagép védelem.

Tovább »

Polikarbonát trapézlemez

Hullámosított polikarbonát lemezeinket elsősorban tető-felső bevilágítónak vagy függőleges oldalbevilágítók kialakításához ajánljuk. Erős ütésállóság, magas optikai tisztaság és kiváló fényáteresztés kominációja jellemzi, ezért ajánljuk ipari, mezőgazdasági, kertészeti, szabadidős alkalmazásokhoz. Kreatív belsőépítészeti megoldások és a manapság oly népszerű DIY kivitelezések esetén felhasználási területei kifogyhatatlanok !

Tovább »

Hasznos cikkek

2022.03.01
Életképek


"Bennfentes" fotóinkkal bepillantást engedünk a Schnaider Polymetall Kft. színfalai mögé. Lesse meg, hogy miként telnek a közös pillanataink, amikor éppen nem dolgozunk!

BŐVEBBEN

2021.11.30
PROJEKT- INFORMÁCIÓK GINOP_PLUSZ-1.2.1-21-2021-04519

 
Schnaider Polymetall Kft. modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztési pályázata

BŐVEBBEN

2020.09.23
Projektinformációk


PROJEKTINFORMÁCIÓK

VEKOP-1.2.6-20-2020-00443

BŐVEBBEN